In Odensehuis Zutphen vond op 7 oktober het eerste Landelijke congres Odensehuizen plaats. Ruim 100 medewerkers van de Nederlandse Odensehuizen kwamen bijeen om elkaar te ontmoeten, kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen.

publiek-landelijk-congres-odensehuizen
foto: Ron Eijkelhof

“Buitengewoon bijzonder” was het thema van die dag, met de nadruk op de sociale benadering van mensen met dementie, op de mogelijkheden: wat is er nodig voor iemand met dementie om zijn leven naar eigen wens in te vullen? Dat is ook de filosofie van de Odensehuizen.

Sociale structuur voor mensen met dementie

Anne-Mei Thé, hoogleraar Langdurige zorg en dementie (UVA),  en Joris Slaets, hoogleraar Ouderengeneeskunde (Leydenacademy), sloten daarop aan. Thé pleitte voor een psychosociale benadering van dementie in plaats van een medische, “je moet niet tegen dementie strijden, maar ermee leren leven, voor een sociale structuur zorgen”. Slaets noemde het belang om uit te gaan van het verlangen van mensen met dementie:“wie ben ik en waar word ik blij van”, in plaats van naar de behoeften te kijken.

Gezichten van dementie

muziek-tijdens-landelijk-congres-odensehuizen
foto: Ron Eijkelhof

Buitengewoon bijzonder was niet alleen het thema van de dag. Dat waren ook het concert “Muziek in het Odensehuis” van het Prins Claus Conservatorium en de persoonlijke documentaire Gezichten van dementie van Gijs Wanders, oud-nieuwslezer van het NOS Journaal, tevens dagvoorzitter van het congres.

Na een heerlijke lunch volgde een zestal workshops over allerlei aspecten waar de Odensehuizen mee te maken krijgen. Over communicatie bij dementie bijvoorbeeld, en het in de praktijk brengen van de waarden van de Odensehuizen.

“Wat een dag!”

Iedereen kon terugkijken op een geslaagde dag. Lex Hemelaar van Odenshuis Zutphen: “Een mooie dag met bijzondere momenten. Het heeft ons verrijkt en geeft voeding aan de verdere ontwikkeling van het mooie werk wat we met z’n allen doen”. Of zoals gastheer Odensehuis Zutphen op zijn Facebookpagina liet weten: “Wat een dag! Prachtig…”

Ron Eijkelhof maakte een uitgebreide foto-impressie van de dag. Klik op: foto’s Eerste landelijke congres Odensehuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *