Piet kwam ik vorige week voor het eerst tegen in Odensehuis Andante. Hij heeft een gezellige babbel, goede verhalen en een kritische blik: "Iedere arts of specialist heeft een ander idee over wat goed voor mij is." Dus ik was gewaarschuwd voordat ik mijn bewegingsadvies zou geven! We dronken koffie met deelnemers en begeleiders, en eerst besef je niet wie vrijwilliger is en wie last heeft van geheugenproblemen. Wat direct opvalt is de goede sfeer, en er is veel aandacht voor elkaar.

We praten in de groep over bezoekjes aan de dokter. "Meestal na een bezoek aan de arts of specialist krijg je een advies of een pilletje, maar of dat dan echt bij mij past weet ik niet". Ik merk dat er goed wordt opgelet als ik in 't kort iets vertel over mijn bewegingsvisie. Kritische blikken schieten over tafel. Piet vertelt over zijn liefde voor volleybal, wat de klik met mij als bewegingsfreak versterkt. Hij was één van de eerste leden van de Nederlandse Volleybalbond.

Daarna gaan we bewegen. We schudden handen op vele manieren, wandelen hand in hand en ontdekken snel waardoor het lopen met meer zekerheid lukt. We gaan naar de fiets van Piet, waarvoor we ook nog even kunnen traplopen. Dat gaat ook gelijk beter, maar bij de fiets aangekomen schrik ik. Er is een deel van de stang afgebroken (zie het artikel uit de AD, hieronder) en het is duidelijk dat er nog nooit iemand naar de afstelling van de fiets heeft gekeken. Ik stel voor om de fabrieksinstelling maar eens vaarwel te zeggen. Na de oefeningen en testjes weet Piet nu hoe hij meer kracht kan zetten. Het zadel en de rugleuning moeten nu zo staan dat de rugklachten uitblijven. Behendig stuurt Piet door de kleinste steegjes en vrolijk rijdt hij nog een rondje. "Dit zit wel even wat beter", zegt hij met een brede grijns.

Dat was een leuk middagje. Mooi als je iemand in zijn of haar kracht naar huis ziet gaan. Hopelijk met een beetje meer vertrouwen in de mogelijkheid om bewegingsadvies op maat te kunnen ontvangen. Ook voor mensen met dementie!

Franklin van Doesburg-ISAmotion

piet op de fiets

ISA Bewegings-analyse

Beweging bepaalt voor een groot deel wie we zijn. Het geeft ons karakteristieke trekjes, autonomie, eigenwaarde en het heeft invloed op onze denkpatronen. Bij dementie verandert onze beweging en ons idee van het lichaam. Het kost letterlijk en figuurlijk meer inspanning om bij jezelf te blijven.

De ISA bewegingsanalyse gaat uit van de kracht van individuele bewegingsstrategieën. Voortvloeiend uit deze bewegingspilot wordt in een breed samenwerkingsverband bewegingsadvies gekoppeld aan de Boodschappenroute en Burenroute in Utrecht. De ISA bewegingsanalyse verbetert het begrip en de uitvoering van bewegen bij (top)sporters, geblesseerden, jeugd, trainers/specialisten en van iedere soort beweging.