Op vrijdag 17 maart vierde Odensehuis Andante haar éénjarig bestaan. Het werd een drukbezochte en levendige middag, met muziek, kunst, theater, en discussie over de betekenis van het Odensehuis in Utrecht.

Zelfvertrouwen

Na een welkomstwoord van Lia Kemerink volgde een presentatie van Hendra Versteegde over de kunstzinnige activiteiten in het Odensehuis. Hendra vertelde onder meer over de functie van het tekenen, schilderen en boetseren. Het is meer dan een artistieke bezigheid, het bevordert ook het zelfvertrouwen van de deelnemers.

“Confronterend”

Kees van der Zwaard tijdens zijn voorstelling Alzh... Enzo...
Kees van der Zwaard tijdens zijn voorstelling Alzh… Enzo…

Daarna was het tijd voor de theatervoorstelling “Alzh… enzo”. Hierin speelt, zingt en vertelt Kees van der Zwaard over zijn oom Kees. Door het realisme, de ontroering en de humor laat Kees op een indringende manier zien wat dementie betekent voor alle betrokkenen. Bijvoorbeeld als hij leest uit het dagboek dat oom Kees bij gaat houden, want “als het geheugen niet van binnen meer werkt, dan moet het maar van buiten (…) al die feitjes en weetjes worden strooigoed, kippenvoer, en Alzheimer maar pikken.” De voorstelling was niet alleen indrukwekkend, maar ook confronterend, althans dat lieten enkele aanwezigen weten.

Andante Koor

Hierna presenteerde muziektherapeute José Kooijman het Andante Koor. Onder haar leiding zong het koor het Utrechtse volkslied “Als ik boven op de Dom sta” (bekijk het filmpje op onze Facebook-pagina) , gevolgd door een compositie van Utrechtse componiste Catharina van Rennes.

Meer bekendheid nodig

Jan Bouma van Odensehuis Hoeksche Waard in gesprek met wethouder Kees Diepeveen.
Jan Bouma van Odensehuis Hoeksche Waard in gesprek met wethouder Kees Diepeveen.

Bestuurslid Frans Lischer ging hierna in gesprek met wethouder Kees Diepeveen van Welzijn, Zorg en Cultuur. Welke rol kan het Odensehuis spelen in de Stad Utrecht? Al snel mengde het publiek zich in het gesprek. Een van de aanwezigen vroeg zich af waarom er maar één Odensehuis Andante in heel Utrecht was, de behoefte aan een laagdrempelig inloophuis is enorm. Iemand uit de zorg benadrukte het belang van meer bekendheid van het Odensehuis onder de zorgprofessionals. Hierbij sloot zich Jan Bouma, de ‘founding father’ van het Odensehuis Hoeksche Waard aan: zorg voor meer publiciteit, in kranten en huis-aan-huisbladen.

Lied

Mari-anne Hof met José Kooijman.
Mari-anne Hof met José Kooijman.

De middag werd afgesloten met het ontroerende lied “Als jij loopt te dwalen”, gecomponeerd door Mari-anne Hof  en samen uitgevoerd met José Kooijman. Het lied is opgedragen aan een vriend van haar, die de ziekte van Alzheimer had.

In haar dankwoord benadrukte Lia Kemerink het belang van het Odensehuis voor de gemeente Utrecht en haar inwoners. Zij bedankte met name de vrijwilligers van het Odensehuis. Ook de vrijwilligers en medewerkers van Podium Oost werden voor hun bijdragen aan deze middag bedankt. Ze nodigde iedereen uit om nog wat te drinken en te eten. Want de lekkere hapjes waren nog lang niet op.