Afgelopen woensdag vertelden Gilian, Vince, Femke en Nina, eerstejaars studenten van de Hogeschool Utrecht, Social Work, bij het Odensehuis over hun buurtonderzoek. Zij onderzochten tijdens hun stage bij ons hoe een dementievriendelijke wijk eruit zou kunnen zien en wat de rol van een boodschappenroute daarbij kan zijn. Op de route van het Odensehuis naar de winkels op de Reigerstraat komen duidelijke symbolen te staan die de looproute aangeven en die bovendien bijdragen aan de bewustwording rond dementie. Uiteraard hebben de onderzoekers ook onze deelnemers bij hun project betrokken.

 

De vier enthousiaste studenten lieten woensdag onder andere aan de gemeentelijke projectleiders van de herinrichting Reigerstraat/Oudwijkerdwarsstraat zien wat hun bevindingen waren. En daar zaten echte eye-openers bij. Om maar een voorbeeld te noemen: zo’n losliggend stoeptegeltje of druk onoverzichtelijk kruispunt zie je bijvoorbeeld snel over het hoofd. Dat zag iedereen. Maar het besef dat je daar nóg meer last van hebt als je worstelt met beginnende dementie, dat was wel een nieuw inzicht.
De gemeentelijke projectleiders vonden de ideeën voor het ontwerp en uitvoering van de boodschappenroute sowieso zeer uitvoerbaar. Onze complimenten voor de studenten!