Pleinen en buurten

Odensehuis Andante presenteert in samenwerking met Gilde Utrecht weer een cursus Historisch Utrecht.
Vanaf 20 maart 2019 leert u in vier woensdagen alles over de rijke geschiedenis van vier pleinen en buurten. Iedereen is welkom om mee te doen: mensen met geheugenproblemen, maar ook naasten, professionals of andere geïnteresseerden.

Elke bijeenkomst bestaat uit een lezing, een uitgebreide lunch en een wandeling naar een besproken locatie. Ter plaatse vertelt een ervaren gids van Gilde Utrecht prachtige verhalen en kunt u uiteraard vragen stellen.
We bezoeken de Nicolaaskerk, het Domplein, de Mariaplaats en het Janskerkhof.

Kosten

De kosten voor vier lezingen, vier lunches en vier wandelingen met gids bedragen € 55. Na aanmelding ontvangt u de betaalgegevens. Heeft u een Museumkaart? Neemt u deze dan mee.

Aanmelden

Het is voor ons belangrijk om te weten hoeveel personen er komen, onder andere met het oog op de inkopen voor de lunch. Aanmelden voor deze cursus is daarom verplicht. U kunt ons bellen op dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 10 en 16 uur en op donderdag tussen 10 en 13 uur. Een e-mail sturen kan ook.

Tijden

De bijeenkomsten voor deze cursus beginnen altijd om 10.30 met een lezing door de gids die u in de middag ook meeneemt naar de stad. Tussen 10 en half 11 bent u welkom voor een kopje koffie of thee.
Na de lezing genieten we van een gezamenlijke lunch in het Odensehuis.
Rond half 2 vertrekken we naar de de week besproken locatie voor een rondleiding door de Gilde-gids.
Rond half 4 zijn we weer terug bij het Odensehuis.

Vervoer

Na drie keer een cursus in deze reeks te hebben aangeboden, kunnen we zeggen dat deelnemers op verschillende manieren van het Odensehuis naar de stad reizen. Sommige mensen gaan (in een groepje) op de fiets, wandelen op eigen gelegenheid, gaan met de bus of kunnen met iemand meerijden. Tijdens deze reeks hebben we (ook) drie keer de Plusbus tot onze beschikking en een keer een taxibusje.
Mocht vervoer een probleem zijn voor u of uw naaste, belt of mailt u ons dan gerust. We vinden altijd wel een oplossing.

Inhoud

 

Woensdag 20 maart
Rondje om de Nicolaaskerk – Geert van Beek

Aan het Nicolaaskerkhof lezen we de volgende regels van Clara Lennart:  ‘De vroomheid, de schoonheid, de jeugd, de dood, de waanzin en de ouderdom troffen hier te zamen’. En daarmee brengt zij prachtig onder woorden welke rijke geschiedenis dit plekje in het zuiden van de stad kent.  Ooit een kleine nederzetting van vissers en handelaars, later de plek waar, rondom de Klaaskerk, kloosters, vrijkameren, een ‘dolhuis’, een tuchthuis,  scholen en dergelijke tot bloei kwamen.

In het noorden van de stad ontwikkelde zich al heel vroeg – nog voor Utrecht ommuurd werd – een handelsnederzetting aan de oever van de rivier de Vecht. Rondom het Jacobikerkhof, gelegen in de schaduw van het latere Vredenburg, ontvouwt zich een geschiedenis waar rijkdom en armoede, geweld en verzoening, opbouw en afbraak elkaar afwisselen. We staan stil bij de turbulente geschiedenis van dit mooie stukje Utrecht.

Woensdag 27 maart
Dwalen over het Domplein – Gerrit van de Kraats      

Verrassend wat het Domplein ons biedt. Op die eeuwenoude plek van het mysterieuze Romeinse castellum is onze mooie stad ontstaan. Een kerk, nog een kerk. Huizen van kanunniken, een paleis voor de keizer zelfs. En een toren. Hartje Utrecht, je raakt er niet uitgekeken.

Woensdag 3 april
Rust op de Mariaplaats – Geert Boorsma

De west-route vanuit het Romeinse Castellum liep via de Zadelstraat over de Mariaplaats richting Katwijk. Er is hier vaatwerk uit de Romeinse tijd gevonden. Later werd hier de Mariakerk gebouwd en na de Reformatie kwam er een groentemarkt. Schilders als Jan van Scorel en Bloemaert hebben hier gewoond. In het gebouw van Kunst en Wetenschappen hebben in de 19e eeuw Liszt, Brahms en Schubert muziekuitvoeringen gegeven. Nu is er het Utrechts Conservatorium gevestigd.

Woensdag 10 april
Verhalen rond de Janskerk – Kees van Loenen

Het Janskerkhof was oorspronkelijk de ommuurde immuniteit van St. Jan. In de 17e eeuw (na de Reformatie) groeide het Janskerkhof uit tot een lommerrijk stadspark omringd door herenhuizen. Later had het gebied bestemmingen als jaarbeursterrein, parkeerterrein, kunstmarkt en natuurlijk de bloemenmarkt op zaterdag. Tijdens de lezing bespreken wij ook de standbeelden op het terrein (waarvan Anne Frank het bekendste is) en sporen uit het verleden die nu nog zichtbaar zijn.