Elk kwartaal organiseert het Odensehuis samen met U Centraal een verwen- en inspiratiemiddag voor naasten van mensen met dementie. Een naaste kan een partner zijn, maar ook kinderen, vrienden, kennissen en buren. Na de eerdere succesvolle Zomerse en Herfst Ontmoeting hebben Odensehuis Andante en U Centraal op de middag van 26 januari een Winterse Ontmoeting georganiseerd voor naasten van mensen met dementie. Het doel is om naasten een onbezorgde middag te geven met nieuwe inspiratie, ontmoeting en ontspanning. Er kwamen 14 naasten naar het Odensehuis. Een terugblik.

High tea en ontmoeting

Na de verwelkoming met een high tea begon de middag met een gesprek, oftewel ‘de ontmoeting’ met elkaar. Deze middag stond het thema ontspanning centraal. Want hoe doe je dat als je zorgt voor je naaste met dementie? Hoe zorg je ervoor dat je ook nog ruimte hebt voor jezelf? Al snel bleek dat ontspanning niet groot hoeft te zijn, je hoeft niet ‘een hele middag met de benen op de bank te zitten’.

Nee, ontspanning betekent een moment voor jezelf, of eigenlijk aandacht voor jezelf. Voor iedereen kan dat er anders uit zien. Maar een belangrijke overeenkomst, waarin veel deelnemers zich herkenden, is dat ontspanning betekent even los te zijn van de alledaagse zorgen voor de ander.

En hoe je dat bereikt? Dat mag ieder voor zichzelf invullen, de een gooit zijn hoofd leeg door een wandeling of fietstocht in de natuur te maken, de volgende drinkt een kop koffie in een restaurant. Het is een mooi streven elke dag een klein moment voor jezelf te hebben, al is het maar voor een paar minuten. Een moment om weer op te laden.

Workshops

Tijdens de workshop Klankbeleving

Na het eerste uur ervaringen te hebben uitgewisseld konden de deelnemers in het daarop volgende uur in workshops kennis maken met twee vormen van ontspanning.

In de workshop Intuïtie en dementie, werden de deelnemers uitgenodigd zichzelf denkbeeldig te vullen met een kleur. Een kleur waarbij jij je lekker voelt, waarvan je energie krijgt en waarmee je je kunt afschermen in ongewenste situaties. Heel inspirerend. Bijna ieder die aanwezig was ervaarde dat dit een gevoel van kracht en warmte geeft.

In de workshop Klankconcert werd een bijzondere klankbeleving aangeboden met klankschalen en diverse andere muziekinstrumenten. Klanken hebben kleuren: het kan je hart raken, je kunt er lekker ontspannen van worden.

De mensen voor wie de naasten zorgen konden meekomen. Voor hen was er een parallel lopend programma met kleur en ontspanning bij het schilderen met als thema de kunst en architectuur van Hundertwasser.

Kortom, een middag volop inspiratie met ontspanning, samenzijn en genieten om weer even op te laden.